Edukacije će se realizovati u Federalnom zavodu za poljoprivrede iz Sarajeva i na terenu, na jednoj ili dvije lokacije za pojedinačne kantone, u zavisnosti od toga da li se može formirati edukativna grupa. Broj edukacija u toku kalendarske godine će zavisiti od broja formiranih edukatorskih grupa koje će se sastojati od minimalno 10 i maksimalno 30 polaznika. Edukatorske grupe će formirati Federalni zavod za poljoprivredu na osnovu iskazanih potreba od strane nadležnih kantonalnih ministarstava koja će prikupiti i objediniti zahtjeve od općinskih organa na području svoje nadležnosti. Ciljna grupa su prije svega registrovani poljoprivredni proizvođači, ali i svi zainteresovani građani. Gruba razrada Plana edukacjie po vremenu i kantonima će se uraditi na kvartalnom, a precizna na mjesečnom nivou, nakon što dobijemo povratnu informaciju od nadležnih kantonalnih organa.
Planirane teme:
- Službeno potvrđivanje sjemena poljoprivrednog bilja BiH – žito
- Službeno potvrđivanje materijala za razmnožavanje povrća i sadnog materijala povrća BiH
- Proizvodnja plodovitog povrća u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju
Suzbijanje štetnih organizama na povrću u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju- Proizvodnja krastavca i krastavca kornišona u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju
- Zimska proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru
- Proizvodnja lukovičastog povrća i štetni organizmi na njemu
- Proizvodnja specifičnih poljoprivrednih kultura u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju: rukola,iceberg salata, baby leaf salata, Lollo Rosso salata, Lollo Bionda salata, endivija, matovilac, korijander, menta, bosiljak, sweet paprika, chery paradajz
- Izazovi koji se stavljaju pred izvoznike kornišona u Rusku Federaciju
- Službeno potvrđivanje materijala za razmnožavanje voća i voćnih sadnica namjenjenih za proizvodnju voća BiH
- Perspektive, trendovi i iskustva u proizvodnji jagodastog voća na području BiH
- Značaj kvaliteta sadnog materijala za uspjeh u proizvodnji voća,
- Dobra praksa u voćarskoj proizvodnji sa osvrtom na integralnu proizvodnju
- Analiza vanjskotrgovinske razmjene u oblasti voćarstva
- Proizvodnja merkantilnog krompira i zaštita od biljnih bolesti i štetoćina
- Proizvodnja sjemenskog krompira i zaštita od biljnih bolesti i štetočina
- Proizvodnja soje i zaštita od biljnih bolesti i štetočina
- Proizvodnja uljane repice, štetni organizmi i njihovo suzbijanje,
- Proizvodnja merkantilnog i sjemenskog suncokreta i zaštita od biljnih bolesti i štetočina
- Proizvodnja duhana i zaštita od biljnih bolesti i štetočina
- Specifični karantenski š.o. za Rusku Federaciju
- Mjere kontrole i metod praćenja š.o. – mali mrazovac (Operophtera brumata)
- Monilia vrste (M. laxa, M. fructigena i M. fructicola) čije prisustvo nije dozvoljeno na plodovima voća prilikom izvoza za EU. i Rusku Federaciju
- Štetni organizmi maline
- Organska proizvodnja paradajza i paprike u u zaštićenom prostoru,
- Metode suzbijanja štetnih organizama na povrću proizvedenom na organski način
- Osnovni principi i ciljevi organske proizvodnje